De afgelopen weken ontdekten onze outdoorbloggers de mooiste fietsroutes in de omgeving van Utrecht. Fiets je mee?

Fietsroute de Ronde Venen

Fietsroute de Ronde Venen gaat door het buitengebied tussen Utrecht en Amsterdam. Carolien startte bij de Vinkeveense plassen en fietste langs de rivier de Kromme Mijdrecht op de de grens tussen Zuid-Holland en Utrecht. Haar tip”Je komt langs drie natuurgebieden: het Armenland-Ruwiel, de Bovenlanden en de Botshol. Stap bij deze gebieden even van je fiets en maak een korte wandeling. Vergeet je verrekijker en camera niet! Het wemelt hier van de (weide)vogels.”

Fietsroute de Ronde Venen
Fietsroute de Ronde Venen

Fietsen langs de waterwerken van Jan Blanken

Een fietsroute langs forten, historische vestingsteden, de eeuwenoude Diefdijk en polders met prachtige vergezichten! In het spoor van de waterwerken van ingenieur Jan Blanken (1755 – 1838) ontdekt Aniek het landschap tussen Nieuwegein en Gorinchem. Een mooi stukje Utrechts landschap met een bijzondere geschiedenis: de Jan Blankenroute.

Fietsen langs de waterwerken van Jan Blanken
Fietsen langs de waterwerken van Jan Blanken

Kastelen fietsroute bij Utrecht

Tussen de grote rivieren van de provincie Utrecht zijn veel oude kastelen te vinden. Mirre fietste een mooie route van 64 kilometer langs landgoed Linschoten en de oude stadjes Montfoort en IJsselstein. De kastelen fietsroute!

Kastelen fietsroute
Kastelen fietsroute

Buitenplaatsen & Plassen

Antonette fietste de Buitenplaatsen en Plassen route: een 36 kilometer lange afwisselende route waarbij de eeuwenoude buitenplaatsen langs de Vecht en waterpartijen net noordwesten van Utrecht centraal staan. Ze bezocht onder andere ook Slot Zuylen en had geluk: de ooievaars die zich op één van de torens van het kasteel genesteld hebben, zijn ook aanwezig.

Slot Zuylen
Slot Zuylen

De prachtige omgeving van Woudenberg

Na een lange reis buiten Europa stapt Ivonne op een prachtige voorjaarsdag weer voor het eerst op de fiets in eigen land. Ze fietst een route van een kleine 40 kilometer door de Gelderse Vallei, over de Utrechtse Heuvelrug en langs de historische Grebbelinie. Een mooie route om mee te beginnen en waar historie en natuur perfect samenkomen.

Rondje Spakenburg vanuit Amersfoort

Mirre ontdekte een heel andere route. De fietsroute die zij uitkoos begint in de gezellige stad Amersfoort en leidt door de weilanden naar het historische vissersdorp Spakenburg. Van daaruit fiets je naar Baarn en neem je het laatste stukje de fietsboot over de Eem terug naar Amersfoort. Het rondje Spakenburg!

Rondje Spakenburg vanuit Amersfoort
Rondje Spakenburg vanuit Amersfoort

Fortenroute Utrecht

Blauwe luchten, slechts een enkel wolkje. Lammetjes in de wei. En bloesems aan de bomen. Het voorjaar is de ideale tijd om je stalen ros uit de schuur te halen en mooie routes te fietsen in eigen land. Fiets net als Carolien een route langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een route langs forten en door het groene buitengebied in de regio Utrecht. Deze route is niet heel lang en daardoor voor iedereen te doen. En heel goed te combineren met een stedentrip Utrecht, want hij komt langs het centrum.

Fortenroute Utrecht
Fortenroute Utrecht

Klimmen bij Veenendaal

Kan je niet kiezen tussen fietsen langs de Nederrijn en fietsen door de bossen van de Heuvelrug? Geen probleem! Aniek ontdekte dat het er een route is die dit mooi combineert: de fietsroute Klimmen bij Veenendaal! In 32 kilometer fiets je door Veenendaal, het middeleeuwse Rhenen en Elst. Met mooie natuur, een beetje klimmen en een fijne koffiestop in Rhenen.

Klimmen bij Veenendaal
Klimmen bij Veenendaal

Boerenkaas Fietsroute

Op een warme lentedag haalt Mirre haar fiets uit de winterstalling om de Boerenkaas Fietsroute te rijden vanuit Woerden door het Groene Hart (provincie Utrecht). Onderweg bezoekt ze diverse kaasboeren. De fietsroute door het Groene Hart begint en eindigt in het gezellige stadje Woerden.

Boeren kaas fietsroute
Boeren kaas fietsroute

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Routebureau Utrecht

Written by

Aniek deelt haar reizen op Avontuur op Reis, dé avontuur & outdoor reisblog waar je leest over outdoor reizen, avontuur, natuur, fietsen en hiking.

No comments

LEAVE A COMMENT