Kitesurfen is hartstikke verslavend. Dat heb ik dit weekend aan den lijve ondervonden. Ik krijg privéles van Stan van de kitesurfschool KiteFeel in Medemblik en Schellinkhout (de locatie is afhankelijk van de windrichting).

Kitesurfen in Medemblik

Het waait stevig vandaag en dat is goed voor het kitesurfen. Zodra ik me in mijn wetsuit heb gehesen, laadt Stan mijn armen vol met spullen en volg ik hem over de dijk naar het kitesurfstrandje.


Foto: KiteFEEL.

Het is druk op het water vandaag, blijkbaar zijn we niet de enigen die vinden dat de wind goed staat. Dit is wat kitesurfen betreft een ideale plek, want het water blijft heel lang ondiep en wat de wind betreft: Als die uit het zuid-westen komt, dan kun je goed terecht in Schellinkhout. Komt de wind uit het noord-oosten, dan kun je het beste gaan kitesurfen in Medemblik. Gelukkig liggen beide plaatsen vlakbij elkaar.

Kite klaarmaken

Voor het klaarmaken van de kite moeten we even de tijd maken. We rollen eerst de kite uit en vervolgens de lijnen. We moeten hierbij goed opletten dat ze niet in de knoop raken, anders kunnen we straks helemaal opnieuw beginnen.

Vervolgens pomp ik de kite op. Ik heb natuurlijk wel ervaring met het oppompen van fietsbanden, maar hier komt veel meer druk op te staan, dus de spierballen kunnen alvast aan het werk!

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL 002
Nu de kite klaar is voor gebruik, kunnen we hem oplaten en het water in.

Het water is warm en dat zal deels komen doordat ik een wetsuit aan heb, maar ook omdat het zomer is geweest en omdat het water redelijk laag staat. Je kun een paar honderd meter het IJsselmeer in lopen en dan staat het water nog maar tot je middel!

Stan maakt de kite vast aan de trapeze rondom mijn middel. Die trapeze heb ik hard nodig, want zo’n grote kite vangt veel wind en soms moet je er met je hele lichaam aan hangen om tegenwicht te bieden.

Mijn eerste les is een lesje vliegeren. Ik stuur de kite heen en weer en voel de kracht die de wind mij geeft. Zodra ik dit onder de knie heb, mag ik op mijn buik in het water gaan liggen. Nu trekt de vlieger mij met een geweldige kracht vooruit. Dit heet body dragging en is al superleuk om te doen! Ik kan niet wachten om met het board aan de slag te gaan!

3-Daagse kitesurf-training

Een kitesurf-training duurt normaal gesproken drie dagen. Op de eerste dag leer je het vliegeren en body draggen. Op de tweede dag kun je waarschijnlijk al met het board aan de slag. En op de derde dag, als je een beetje talent hebt, kun je je eerst meters maken.

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL 004

Onze les duurt vrij lang en bovendien heb ik al behoorlijk veel ervaring met ‘gewoon’ vliegeren. Daarom geeft Stan me helemaal op het eind een board ‘om het even te proberen’. Ik ga achterover in het water liggen met mijn voeten om hoog. Stan schuift het board eraan en instrueert me om de vlieger eerst naar rechts (‘1 uur’) en dan naar links (’10 uur’) te sturen. Mijn hart begint sneller te kloppen… Zou ik dit kunnen? Ook komen er een paar vragen in me op, die ik al eerder had willen stellen:

Is kitesurfen gevaarlijk?

Veel mensen denken dat kitesurfen gevaarlijk is en ik had er zelf ook wel mijn bedenkingen bij. Ik kan me namelijk nog heel goed dat kitesurf-incident herinneren, toen een man met zijn kite íetsje teveel wind ving in Scheveningen en helemaal over het Kurhaus heen vloog.

“Kitesurfen is nu een heel stuk veiliger dan een aantal jaren geleden,” zegt Stan, “want nu heb je wel drie mogelijkheden om van je kite los te komen. Ten eerste kun je de bar loslaten, als het goed is verliest de vlieger dan aan kracht.” Als dat niet voldoende is, dan kun je in één beweging een aantal van je lijnen losgooien. Mocht dat óók niet voldoende zijn, dan kun je je met een pin aan de zijkant in één beweging volledig losmaken van je vlieger. “Maar dat is alweer een jaar niet gebeurd.” lacht Stan.

Verslaafd aan kitesurfen

Ik lig op mijn rug in het water met een board aan mijn voeten en een kite die aan mijn middel trekt. Ik beweeg de kite naar 1 uur en terug naar 10 uur. Ik voel hoe de wind aan kracht wint. Ik maak me klein en Stan geeft me een laatste zetje. Ik sta op op mijn board en ineens word ik door mijn vlieger meters vooruit getrokken. Vrijheid. Een overweldigend gevoel van vrijheid en trots en kracht overmant me. Ik ben aan het kitesurfen… Wat een magisch gevoel!

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL 003

Ik maak een stuurfout, val in het water en kom dolblij weer boven water. Stan staat verderop met een grote grijns naar mij te kijken: “Als het je éénmaal lukt om te varen, dan ben je stoked.” glundert hij, “Dan kun je er niet meer mee stoppen.”

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL Mirre & Stan

Heel veel dank aan Visit Medemblik en Kitesurfschool KiteFEEL voor het sponsoren van deze kitesurfles. Ik hoop dat ik ooit de mogelijkheid heb om deze verslaving verder te ontwikkelen!

Written by

Mirre is drone-piloot, videoproducent en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Haar blogs: <a href="https://www.mirreopreis.nl/" rel="noopener">MirreOpReis.nl</a> en <a href="https://www.denederlandsetoerist.nl/" rel="noopener">DeNederlandseToerist.nl</a>.

No comments

LEAVE A COMMENT