Iedere keer als ik naar Friesland ga, verbaas ik me over het liefelijke coulissenlandschap. Dit keer reis ik af naar de Friese Wouden, voor een weekend lang wandelen en kamperen. Ik ben uitgenodigd op (mini) camping De Wedze in Twijzel.

 

Kamperen in De Friese Wouden

Aangekomen word ik hartelijk ontvangen door Gea. De koffie werd vers gezet en ik kreeg een stapel informatie over de omgeving. Gea vertelt enthousiast over het ontstaan van de camping. Voorheen was het terrein een boomkwekerij, daar is nu, op het grote waterreservoir, weinig mee van te zien. In korte tijd hebben ze een prachtige camping aangelegd in parkstijl. ‘We richten ons op de rustzoekers, wandelaars en fietsers, omdat dit type gast goed bij ons past.’ Dat doen ze sinds 2015, het is een relatief jonge camping dus.

 

Bord Camping De Wedze Twijzel     Picknickpank Camping De Wedze Twijzel

 

Camping de Wedze heeft 25 kampeerplekken en er staat een prachtige ingerichte safaritent die je kunt huren. Gea neemt me mee over de camping. Het sanitair is netjes en gender-neutraal, wat hip zijn ze toch in Friesland ?. Er is een zandbak voor de kleintjes en er staat een picknicktafel voor de gasten. Er is ook een koelkast voor algemeen gebruik. Tegen een kleine vergoeding zijn er ijsjes en verse eitjes verkrijgbaar, smullen!

Ik mag zelf mijn plekje uitzoeken, niks geen genummerde, afgebakende staplaatsen, kies maar een plekje uit, maar houd wel rekening met je mede-kampeerders. Ik word er helemaal blij van. Op de camping is een vuurplaats gemaakt. Hier staat nog helemaal niemand, een mooi plekje voor mij dus.

 

Veld voor mij alleen     

Safaritent Camping De Wedze Twijzel     Veertje Camping De Wedze Twijzel

 

Slecht weer voorziening

Wanneer het heel slecht weer is, kun je schuilen in de twee tunnelkassen die op het terrein staan. Deze worden regelmatig gebruikt voor indoor-kamperen door trekkers bij slecht weer. Er staat een aantal tafels en stoelen en een kast vol boeken en spelletjes. Na deze uitgebreide rondleiding zet ik snel mijn tentje op. Wat is het toch genieten om hier in alle rust te staan.

 

Genieten van de rust en de ruimte

Wanneer ik ’s avonds terugkom is het super donker, ik ben blij dat ik mijn zaklamp mee heb genomen. Bij mijn tentje geniet ik nog even, met een glaasje lekkere wijn, van de schitterende sterrenhemel.

’s Ochtends vroeg word ik gewekt door een blaffende ree, die verderop langs het veld iets opmerkt. De zon komt net op en alles is nog nat van de dauw. Ik schiet snel mijn kleren aan en loop een rondje over het achterste gedeelte van de camping. Terwijl de schapen naast de camping mij als vroege gast verbaasd aanstaren, schiet de ree weg over het veld, schitterend. Terwijl de zon verder opkomt, maak ik een kopje koffie voor mijn tentje. Dit is het mooiste moment van de dag, wat is kamperen toch fijn!

 

Zonsopkomst Camping De Wedze Twijzel     Schapen Camping De Wedze Twijzel

Kampeerveld Camping De Wedze Twijzel     Koffie Camping De Wedze Twijzel

 

Gea heeft een ontbijtje voor mij geregeld, zo lief! Een mand vol lekkers wordt bij mijn tent gebracht. Na een stevig ontbijt ga ik aan de wandel, want er is zoveel moois te zien hier in de omgeving!

Wil jij ook een keer gaan genieten van de rust en de ruimte op (mini) camping de Wedze? Dat kan! Gea en Frans heten je van harte welkom in Friesland. De camping is geopend van 15 maart tot en met 1 november.

Benieuwd naar de wandelingen die ik gemaakt heb tijdens dit weekend? Ik schreef er twee blogs over:

Wandelen in natuurgebied Bûtenfjild

Op 15 minuten rijden van camping De Wedze ligt natuurgebied Bûtenfjild. Hier maak ik aan de hand van de izi.TRAVEL app een lange wandeling van 19 kilometer. Naast dat je de route op de app kunt volgen, kun je bij verschillende toeristische ondernemers in dit gebied gratis een handig kaartje krijgen waar de route ook op ingetekend is.

Ooit was Bûtenfjild een uitgestrekt veengebied waar in de 15e eeuw turf gewonnen werd. Zo ontstond een landschap met plassen, poelen en graslanden. Gelukkig is een groot deel van dit gebied ontsnapt aan de ontginning en kunnen we nu genieten van een prachtig natuurgebied dat heel veel vogels trekt. Lees verder over wandelen in natuurgebied Bûtenfjild.

 

Wandelen Friese Wouden Bûtenfjild     Bouwput

 

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Vlak langs camping De Wedze loopt etappe 5 van het splinternieuwe Noadlike Fryske Wâldenpad. Ik wandelde een stuk van dit nieuwe streekpad met de bedenkers van dit pad. Wanneer we het dorpje Eastermar uitwandelen overvalt me de rust en de schoonheid van het prachtige cultuurhistorische landschap. Niks geen ruilverkaveling, maar een prachtig coulisselandschap met elzensingels, houtwallen, mooie doorkijkjes, volop onverharde paden en in de verte een zeilbootje op het meer. Dit gebied is niet voor niets uitgeroepen tot Nationaal Landschap! Lees verder over het Noardlike Fryske Wâldenpad.

 

Noardlike Fryske Wâldenpad - langs slootjes     Noardlike Fryske Wâldenpad - wandelen

Post Tags
Latest comment
  • Nou, je maakt me wel lekker zeg. Ik moet nodig weer eens gaan kamperen!
    PS: Mooie foto van die veer op tafel.

LEAVE A COMMENT