Mijn halfhoge wandelschoenen voor dagtochten waren aan vervanging toe. Ik was dan ook erg blij met het aanbod om een paar Lowa Aerox GTX Surround Mid wandelschoenen te testen.

Online had ik al gezien dat de schoen in vier kleuren te verkrijgen is. Stiekem hoop ik op de roze. Eindelijk een beetje kleur tussen al die grijze wandelschoenen. Wanneer het pakketje arriveert weet ik niet hoe snel ik de doos open moet maken. Helaas, geen roze wandelschoenen voor mij, maar grijs/turkoois. Dat matcht dan wel weer lekker met mijn wandelkleding. Wanneer ik de schoen uit de doos pak, verbaas ik mij hoe licht ze zijn. Zodra ik ze aantrek voelen ze als pantoffels, zo flexibel. Gaat dit mij voldoende steun geven, vraag ik me af? Met mijn zwakke enkels en knie is dat echt belangrijk.

De Lowa Aerox GTX Surround wandelschoen is een waterdichte schoen, maar pretendeert wel goed te ventileren. Er zit een speciale zool onder met ventilatiekanalen dat ervoor moet zorgen dat mijn voeten niet gaan zweten. Verder geeft de zool veel demping en stabiliteit voor het ruigere terrein.

 

Foto: Miez Peek

 

Tijdens een wandelweekend in Berg en Dal neem ik de schoenen mee. Op het programma staan een aantal drie mooie wandelingen, de perfecte test. De eerste wandeling voert mij over de stuwwal achter Nijmegen. Veel klimmen en dalen, smalle bospaadjes met losse bladeren en ongelijke stukken. Een prima terrein om de flexibiliteit en de grip van de zool te testen. De schoen houdt zich prima! Ondanks de ongelijke paden heb ik geen last van mijn enkels en geen glijpartijen. Het is prachtig wandelweer. Normaalgesproken zorgt zulke weer voor warme voeten, maar mijn voeten voelen niet extreem warm aan. Wanneer ik de schoenen na 16 kilometer uittrek, zijn mijn sokken wel wat vochtig van het zweet, maar dan kan ook haast niet anders.

 

Lowa Aerox GTX review Struinen door de uiterwaarden

 

De volgende ochtend ga ik vroeg op pad; struinen door de uiterwaarden bij de Waal. De ultieme test om te kijken of de schoenen echt waterdicht zijn. Door het hoge gras, dat nat is van de dauw, zoek ik mijn weg door de uiterwaarden. De dauw parelt op mijn schoenen, maar mijn voeten blijven droog! Zelfs wanneer ik door plassen loop, die soms best diep zijn, krijg ik geen natte voeten. Voor dit testonderdeel zijn ze met vlag en wimpel geslaagd!

 

Conclusie test Lowa Aerox GTX wandelschoenen

Intussen heb ik de schoenen op meerdere wandelingen gedragen en ook met bepakking van 12 kilo getest. De schoenen geven voldoende ondersteuning en demping bij een lange wandeling, maar zijn duidelijk niet gemaakt om met bepakking mee te lopen, daar zijn toch echt zwaardere en stevige schoenen voor nodig. Een minpuntje is dat de bijgeleverde ronde veters ervoor zorgen dat ik regelmatig opnieuw mijn veters moet strikken. Maar dat is eenvoudig op te lossen. Binnenkort maar eens een paar platte veters scoren.

Al met al een hele fijne wandelschoen voor een dagtocht, ook in ruiger terrein of bij slecht weer, veel plassen of doorsteekjes van riviertjes. De Lowa Aerox GTX Surround is geschikt voor de normale voet en verkrijgbaar in een heren- en damesmodel voor € 199,95 (prijs op 26 mei 2018). Meer informatie over deze schoen vind je hier. Er is ook een laag model. Deze werd uitgetest door Aniek.

 

Lees ook: Welke wandelschoenen draag jij?

No comments

LEAVE A COMMENT